Fakulteta za informacijske študije

Logotip Fakulteta za informacijske študije

doc. dr. Urška Fric

Vodja Platforme e-Simbioza

esimbioza@fis.unm.si
urska.fric@fis.unm.si


Začelo se je leta 2008: prva fakulteta v Novem mestu

Fakulteta za informacijske študije (FIŠ) je prvi steber javnega visokega šolstva v regiji Jugovzhodna Slovenija, saj je prva fakulteta v Novem mestu. Je tudi prva javna fakulteta izven okvira katere od slovenskih univerz. Ustanovljena je bila po Odloku o ustanovitvi Fakultete za informacijske študije v Novem mestu, ki ga je 24. 6. 2008 sprejel Državni zbor Republike Slovenije.

Študijske programe so začeli izvajati v šolskem letu 2008/09. Na FIŠ imajo akreditirane bolonjske študijske programe prve, druge in tretje stopnje.

Kakovostno pedagoško in raziskovalno delo

FIŠ se je izkazala kot izjemno uspešna fakulteta na področju znanstveno-raziskovalnega dela. Osrednjo točko njihovega temeljnega raziskovanja predstavlja fakultetni raziskovalni program Kompleksna omrežja, ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, prek katere so doslej pridobili tudi več temeljnih raziskovalnih projektov. Na področju razvojnih projektov in aplikativnega raziskovanja so še posebej ponosni na uspešno izvedbo mednarodnih projektov v okviru evropskega programa Interreg Podonavje.

FIS e-Simbioza

Ekipa FIŠ je razvila E-SIMBIOZO – edino tovrstno slovensko platformo za podporo krožnemu gospodarstvu

Ekipa raziskovalcev in študentov FIŠ ter sodelavcev partnerskih institucij – Komunale Novo mesto d. o. o. in Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je razvila platformo E-SIMBIOZA, kot trenutno edino tovrstno platformo za podporo krožnemu gospodarstvu v Sloveniji. Z vključitvijo v poročilo Evropske komisije o raziskavi vseevropskih dobrih praks je platforma E-SIMBIOZA priznana tudi na mednarodni ravni.

e-Simbioza

Raziskovalci in študenti udejanjajo interdisciplinarnost ter tako združujejo družboslovna in naravoslovna znanja, sodelavci iz partnerskih institucij pa skrbijo za vsebino aplikativne narave in promocijo Platforme E-SIMBIOZA.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več