CircLocal Slovenija

Zero Waste

Kaj je »Zero Waste«?

Zero Waste je življenje brez ali s čim manj odpadki in pomeni ohranjanje vseh virov skozi odgovorno proizvodnjo, potrošnjo, ponovno uporabo in izrabo izdelkov, embalaže in snovi, brez sežiganja in izpustov v zemljo, vodo ali zrak, ki bi lahko ogrozili zdravje ekosistemov ali ljudi.

Zero Waste

Potreben je premislek o potrošniških navadah.

Življenjski slog, ki spodbuja krožno gospodarstvo, trajnostne načine proizvodnje in stremi k življenju z brez ali s čim manj odpadki (zero waste) je nastal na podlagi trenda, ki je še posebej priljubljen med mladimi. Mladi se namreč vse bolj zavedajo pomena čistega okolja, kar so pokazali z okolijskimi demonstracijami po vsem svetu. Na lestvici zmanjševanja odpadkov (RRR model) je »refuse«–odkloni, pred »reuse«-ponovno uporabi in »recycle«-recikliraj, vendar je še vedno premalo akcij in medijskih objav, ki bi spodbujale k premisleku o potrošniških navadah, ki jih imamo. Kot zanimivost: za obdobje Velike noči se na svetu izdela okoli 90 milijonov čokoladnih jajčk. Koliko je še čisto neuporabnih stvari, ki jih kupimo, ker so “poceni” in “luštkane”?

Z malimi koraki do življenja brez odpadkov.

Kot posamezniki lahko z majhnimi koraki veliko spremenimo. Včasih je dovolj, da soseda poučimo zakaj je tako pomembno ločevati odpadke, da se odpravimo na obisk s kolesom, ali pa kupimo second-hand (rabljen) pulover, ki je letos spet v trendu. Bodimo originalni in trajnostni. Zdaj je na srečo tudi to v trendu.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več