Projekt CircLocal: fokus javnega naročanja naj se usmeri k okoljevarstvenim ciljem

CircLocal 2021 konferenca

Mestna občina Novo mesto sodeluje v evropskem projektu CircLocal, katerega cilj je izmenjava dobrih praks na področju krožnega javnega naročanja. Po celotni Evropi je fokus javnih naročil na preprečevanju korupcije in zagotavljanju najnižjih cen dobavljenega blaga in storitev, partnerji projekta pa izpostavljajo, da je potrebno na področju javnega naročanja vzpostaviti nove standarde, ki bodo spodbujali inovacije, krožno gospodarstvo in bili k usmerjeni k socialnim in okoljevarstvenim ciljem.

Gre za enoletni projekt v okviru evropskega programa COSME. Projekt traja od februarja 2021 do februarja 2022, v njem pa poleg MONM sodelujejo še občina Leeuwarden iz Nizozemske, ki je vodilni partner, regija Coimbra iz Portugalske ter organizacija Startup Europe Regions Network iz Belgije.

V okviru projekta je MONM vzpostavila lokalno mrežo organizacij, ki so aktivne na področju krožnega gospodarstva. V mreži sodelujejo izobraževalne institucije (Vrtec Pedenjped, Fakulteta za informacijske študije, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija), nevladne organizacije (DRPD, Zavod Knof, Inštitut Intercer, Circularshield), Komunala Novo mesto, Kompetenčni center mreže za prehod v krožno gospodarstvo, ki deluje v okviru GZDBK ter Razvojni center Novo mesto, mreža pa je odprta za vse deležnike, ki delujejo na tem področju.

Poleg lokalnih srečanj deležnikov s področja krožnega gospodarstva, sta v okviru projekta potekali dve mednarodni delavnici (aprila v organizaciji nizozemskih partnerjev, junija v organizaciji portugalskih partnerjev), zadnjo, tretjo delavnico pa je 6. in 7. oktobra 2021 organizirala MONM in na njej predstavila dobre prakse, ki na področju krožnega gospodarstva obstajajo v lokalnem okolju.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več